Reklama

Biszkopt z bitą śmietaną

To ciasto może za każdym razem przybrać inne oblicze. Wystarczy, że truskawki zamienisz na brzoskwinie, kiwi albo twardą galaretkę, pokrojoną w kostkę, lub do bitej śmietany dodasz czekoladę.

Składniki

  • 10 dag mąki pszennej tortowej
  • 4 duże jajka
  • 7 dag cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mocno schłodzonej śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka rozmrożonych truskawek
  • masło do formy

Sposób przygotowania:

1. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubijać przez ok. 5-7 minut, aż masa będzie puszysta. Przesiać mąkę do oddzielnej miski z dodatkiem proszku do pieczenia, wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi, powoli mieszając szpatułką. 

2. Posmarować formę do pieczenia masłem, położyć arkusz papieru do pieczenia o wymiarach ok. 30x35 cm, ten też posmarować masłem. Ciasto wyłożyć na papier, delikatnie wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10-11 min. Wyjąć, zostawić na ok. 10 min. Wyłożyć biszkopt na ściereczkę, odlepić papier i zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Całkowicie ostudzić. 

Reklama

3. Ubić śmietankę z 1 łyżką cukru pudru. Rozwinąć roladę, wyłożyć na niej ubitą śmietankę, zachowując ok. 2 cm wolnego brzegu. Wyłożyć na bitą śmietanę truskawki i zwinąć roladę. Posypać resztą cukru pudru, przesianego przez sitko.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy