Reklama

Bezowy tort z dwoma kremami

Wspaniały pomysł na tort urodzinowy - goście będą zachwyceni!

Składniki na blaty bezowe

  • 6 białek
  • 30 dag cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 7 dag płatków migdałowych
  • sól

Składniki na krem czekoladowy

  • 10 dag białej czekolady
  • 250 ml kremówki
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1 fix do śmietany

Składniki na krem śmietankowy

  • 25 dag mascarpone
  • 200 ml kremówki
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Po koniec ubijania dodawać porcjami cukier, sok i mąkę. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Na koniec delikatnie wymieszać z płatkami migdałowymi. 

2. Pianę podzielić na 2 części. Na 2 blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia uformować z niej okręgi o średnicy ok. 23 cm. Blaty piec 5 minut w temp. 160°C z włączonym termoobiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec 90 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. 

3. Na krem czekoladowy: czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, połączyć z kremówką. Mascarpone zmiksować z czekoladą, usztywnić fixem. Schłodzić w lodówce. 

4. Na krem śmietankowy: mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i otartą skórką, delikatnie połączyć z ubitą na sztywno śmietaną, schłodzić w lodówce. Krem czekoladowy rozsmarować na jednym blacie bezowym, przykryć drugim, posmarować kremem śmietankowym, obsypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na minimum 3 godz.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy