Reklama

Bezglutenowe brownie

Z Twoich wypieków najbardziej ucieszą się osoby uczulone na mąkę pszenną i zwolennicy diety bezglutenowej.

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 5 łyżek kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady + 25 g do posiekania
  • 8 daktyli bez pestek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • laska wanilii
  • szczypta anyżu
  • 50 g mielonego lnu
  • 50 g mąki kokosowej lub orzechowej
  • 2 banany

Sposób przygotowania:

1. Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj (w proporcji ok. 3 części wody na 1 część kaszy). Wystudzoną zmiksuj na krem z olejem kokosowym i daktylami. 

2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj ją do kremu z kaszy i zmiksuj wraz z kakao, cynamonem, anyżem, ziarnkami wanilii, lnem, mąką i rozgniecionymi bananami. Powinno powstać gładkie i lepkie ciasto. Następnie dodaj posiekaną czekoladę (25 g) i dokładnie wymieszaj. Odstaw na pół godziny, by lekko zgęstniało. 

3. Masę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 30 minut. 

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy