Reklama

Bento: Omlet orzechowy ze śliwkami

Jeśli lubicie słodkie śniadania, to obok tego przepisu na pewno nie przejdziecie obojętnie. Tego typu omlety bardzo dobrze sprawdzają się jako posiłek na wynos. Ja tym razem użyłam śliwek i orzechów, ale dodatki możecie dowolnie zmieniać. Sprawdzą się tu także owoce mrożone. Pamiętajcie, że nie rozmrażamy ich przed dodaniem do ciasta - radzi Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento".

Porcje: 2. Czas: 25 minut. Trudność: średnie.

Składniki

  • 4 jajka
  • 40 g mąki owsianej
  • 30 g mielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżeczki kakao w proszku
  • 3 łyżki cukru lub erytrolu
  • Szczypta soli
  • 6–7 śliwek
  • Ulubione orzechy do posypania, np. płatki migdałów, orzechy pekan
  • Olej do smażenia


Sposób przygotowania:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Kolejno dodajemy po 1 żółtku, miksując krótko na najmniejszych obrotach tylko do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę owsianą i orzechową. Delikatnie mieszamy łyżką. Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Na patelni o średnicy 24 cm rozgrzewamy 2-3 łyżeczki oleju i rozprowadzamy silikonowym pędzelkiem. Ciasto wylewamy na patelnię. Smażymy na małym ogniu przez około 3-4 minuty. Na wierzchu układamy kawałki śliwek (skórą do dołu) i orzechy. Patelnię wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez kilka minut, aż wierzch omletu zetnie się i ładnie przyrumieni (wypieczenie omletu najlepiej sprawdzić przy pomocy wykałaczki - jeśli wbita w ciasto jest po wyjęciu sucha, omlet jest gotowy). Omlet studzimy, dzielimy na kawałki i przekładamy do pojemnika.

Reklama

Omlet jemy na zimno.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Uwagi: Do tego przepisu zamiast mielonych orzechów można użyć zmielonych na mąkę migdałów.

Przepis pochodzi z książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento", Malwina Bareła. Wydawnictwo Znak Horyzont. Premiera książki 19 września 2018 r.

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy