Reklama

Barszcz ukraiński

Tradycyjny przepis.

Składniki

  • 500 g mięsa wołowego z kością
  • 4 buraki
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka octu
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • natka pietruszki

1. Mięso umyj, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj 90 minut.

2. Połowę obranych buraków pokrój w kostkę, drugie pół zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wrzuć na patelnię, dodaj olej, ocet, cukier i przecier pomidorowy. Dolej pół chochli bulionu i duś buraki, aż będą miękkie.

3. Na innej patelni podsmaż na maśle pokrojoną cebulę i starte na grubo marchewkę i pietruszkę.

4. Ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć do mięsa i zagotuj, a następnie dodaj poszatkowaną kapustę i gotuj 15 minut. Po tym czasie dodaj zawartość obu patelni. Dopraw liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu.

Reklama

5. Dodaj przeciśnięty czosnek i gotuj około 5 minut. 6. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy