Reklama

Barszcz biały w chlebie

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Warto już zacząć inspirować się kulinarnie i zaplanować, co podamy na świątecznym stole.

Składniki

  • 300 g boczku
  • 6 pętek surowej białej kiełbasy
  • 6 jajek
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • pół szklanki śmietany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka chrzanu
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Boczek i kiełbasę umieść w garnku. Dolej 2,5 l wody. Dołóż liście laurowe i ziele angielskie. Wsyp sól i pieprz. 

2. Po 20 minutach gotowania wyjmij kiełbasę, a boczek kwadrans później. 

3. Śmietanę, mąkę, chrzan i sok z cytryny roztrzep z filiżanką gorącego wywaru, po czym dolej do garnka. Dopraw zupę majerankiem i ponownie doprowadź do wrzenia. 

4. Gotowy barszcz biały serwuj w chlebkach z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, pokrojonym boczkiem i kiełbasą.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy