Reklama

Bakłażany pieczone z pomidorami

Składniki na 4 porcje

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 5 pomidorów
  • 250 g sera mozzarella
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • czubata łyżka sera tartego typu parmezan
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

1. Umyte i osuszone bakłażany kroimy w plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w plastyry, oprószamy pieprzem i solą. Obrany czosnek siekamy w cienkie plasterki. Z umytych i osuszonych gałązek tymianku odrywamy listki i siekamy. Mozzarellę osączamy z zalewy i kroimy w plastry.

2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i smażymy bakłażany z każdej strony około 2 minuty. Przekładamy na papierowe ręczniki, żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu, studzimy.

Reklama

3. Okrągłe naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Na przemian układamy w nim plastry bakłażana, pomidorów i mozzarelli, kończąc warstwą sera. Posypujemy plasterkami czosnku, posiekanym tymiankiem oraz pieprzem.

Pieczemy około 30 minut w 200ºC. Dziesięć minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy tartym serem typu parmezan, pieczemy. Podajemy na ciepło z pieczywem.

Zobacz również:



Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy