Reklama

Bakłażany jak gołąbki

Składniki

  • 4 średnie bakłażany
  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • 15 dag ryżu długoziarnistego
  • 6-7 pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 5 dag parmezanu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki, wnętrza skropić sokiem z cytryny. Wycięty miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem cytrynowym i solą. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle z 1 łyżką oleju. Dodać opłukany ryż, kostki bakłażana, smażyć 3 minuty, mieszając, by się nie przypaliły. Wlać bulion i wino, zagotować, dusić na małym ogniu 20 minut.

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić (2 zostawić), dodać do garnka na 2 minuty przed końcem duszenia. Doprawić.

Reklama

Mięso pokroić w niedużą kostkę, zrumienić na 2 łyżkach oleju, doprawić.

Połówki bakłażana napełnić ryżem z warzywami, na tym położyć mięso, pokrojone w plasterki 2 pomidory. Piec 60 minut w temp. 180°C w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na 20 minut przed końcem przykryć folią aluminiową. Na 5 minut przed końcem odkryć, posypać parmezanem. Udekorować natką pietruszki.

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy