Reklama

Bak Kut Teh - malezyjski rosół

Ta zupa wywodzi się z Chin, ale największą popularność zyskała sobie w Malezji. Jest wiele rodzajów Bak Kut Teh, każdy region wypracował własny styl w przyrządzaniu tej zupy. Ale podstawowa zasada jest jedna - to wywar z mięsa z przyprawami gotowany wiele godzin.

Bak Kut Teh oznacza dosłownie "herbatę na mięsie". Nie jest to może najszczęśliwsza nazwa, ale dobrze oddaje esencjonalność wywaru. Bak Kut Teh może być podawany z makaronem, ryżem lub placuszkami lub popijany jako bulion.

 

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • Gwiazdka anyżku
  • Łyżeczka goździków
  • Łyżeczka kopru włoskiego
  • Po łyżeczce ziaren czarnego i białego pieprzu
  • Główka czosnku
  • 5 szalotek
  • 2 łyżeczki cukru
  • Łyżeczka soli
  • Garść suszonych grzybów shitake
  • Garść jagód goji
  • Opcjonalnie: Korzeń dzięgla chińskiego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 gr tofu
  • Opcjonalnie: świeża kolendra do posypania

W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj wszystkie przyprawy i suszone grzyby. Olej rozgrzej na patelni. Przesmaż żeberka (pokrojone), szalotki i czosnek, zalej sosem sojowym, a następnie przełóż je do dużego garnka z wywarem z grzybów i przypraw. Dodaj jagody goji. Gotuj na bardzo małym ogniu ok. 1,5 godziny, następnie wyjmij kości. Podawaj z pokrojonym tofu. Można posypać świeżą kolendrą.

Reklama
Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy