Reklama

Bajeczne makaroniki

Już na pierwszy rzut oka widać, że są warte schrupania. Ładne i smaczne ciastka to coś, co wszyscy lubimy- wypróbuj przepis na urocze makaroniki z pysznym kremem.

Składniki na ciasto

  • 3 białka jajka
  • 30 g drobnego cukru do wypieków
  • 170 g cukru pudru
  • 100 g mąki migdałowej
  • kolorowe barwniki spożywcze

Składniki na krem

  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • łyżeczka cukru pudru
  • 100 g serka mascarpone

Sposób przygotowania:

1. Białka ubij z cukrem na sztywną, błyszczącą pianę. Dosyp mąkę z cukrem pudrem i mieszaj, zagarniając masę ze ścianek tak, by nie powstawały pęcherzyki. Podziel całość na kilka części i wymieszaj je z barwnikami.

2. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij płaskie kulki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw je na kwadrans, by obeschły. 

3. Wstaw makaroniki do piekarnika i piecz kwadrans w temperaturze 150°C. l Kremówkę ubij z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone i wymieszaj. Za pomocą rękawa cukierniczego nałóż ją pomiędzy dwa makaroniki i delikatnie dociśnij, żeby się skleiły. Schłodź ciasteczka przed podaniem.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy