Reklama

Bacalhau com banana, czyli dorsz z bananami

Składniki

  • 2 świeże filety z dorsza
  • 2 nieduże banany
  • ¼ szklanki oleju
  • duży ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki wody
  • 2-3 łyżki mąki
  • rozmaryn
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

1. Filety dorsza opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Delikatnie skrop sokiem z cytryny. Olej wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią, rozmarynem, dopraw solą i pieprzem. Natrzyj marynatą filety i zostaw na ok. godzinę w chłodnym miejscu.

2. Jajka, mąkę i wodę wymieszaj, aby powstało gęste ciasto. Zanurzaj w nim filety i smaż z obu stron na mocno rozgrzanym oleju, do zarumienienia. Następnie przełóż filety do żaroodpornego naczynia.

3. Banany obierz ze skórki i przekrój wzdłuż. Ułóż banany na rybie. Oprósz delikatnie bazylią. Zapiekaj w piekarniku ok. 30 min w temperaturze 180ºC.

Reklama


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy