Reklama

Baby drożdżowe

Na ciasto drożdżowe trzeba mieć więcej czasu, ale nie oznacza to, że jest trudne.

Dobre rady

Składniki ciasta drożdżowego muszą mieć zawsze temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy, by usunąć z niej zanieczyszczenia, i by ją dobrze napowietrzyć, co sprawi, że ciasto będzie miękkie i pulchne.

Ciasto na babkę najlepiej wyrabiać ręcznie. Na początku lepi się ono do wszystkiego, ale przestrzegamy przed dosypywaniem mąki, bo babka będzie twarda i sucha. Po prostu nadal wyrabiajmy, a po 20 minutach okazuje się, że uwolniliśmy z mąki tyle glutenu, iż ciasto jest elastyczne, miękkie i już nie klei się do rąk.

A jeśli po świętach zostanie nam kawałek babki, można ją, owiniętą szczelnie w folię, zamrozić.

Reklama

Waniliowa z bakaliami

Składniki: 500 g mąki pszennej, 80 g drożdży świeżych, 10 żółtek, 150 g cukru, 150 g masła, szklanka mleka, laska wanilii, pół łyżeczki soli, 30 g obranych migdałów, 150 g rodzynek sułtańskich, 120 g rodzynek królewskich, 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Przygotowanie: Z drożdży, połowy szklanki ciepłego mleka i łyżki mąki robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka wlewamy do garnka, wstawiamy go do rondla z ciepłą wodą, dodajemy cukier i ubijamy do białości. Wsypujemy sól, pokrojoną skórkę pomarańczową, siekane migdały, sparzone i osuszone rodzynki i miąższ z wanilii (część bakalii odkładamy do dekoracji).

Do żółtek z bakaliami dodajemy podrośnięty zaczyn i, dosypując resztę mąki, wyrabiamy kilka minut, po czym, nie przerywając wyrabiania, dodajemy ciepłe, sklarowane masło. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, i nie będzie się kleić do rąk. Natłuszczoną i wysypaną mąką ziemniaczaną lub bułką tartą formę napełniamy ciastem do połowy, przykrywamy ściereczką i czekamy, by wyrosło. Wstawiamy na 50 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Ostudzoną babkę dekorujemy dowolnym lukrem i posypujemy odłożonymi bakaliami.

Kawowa z czekoladą

Składniki: 300 g mąki poznańskiej, 4 jajka, 250 g cukru, 100 g masła, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200 g kwaśnej śmietany, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, 100 g pokruszonej czekolady deserowej. Polewa: 100 g masła, 20 g kakao, 100 g cukru pudru, 100 g migdałów w płatkach.

Przygotowanie: Z białek i połowy cukru ubijamy sztywną pianę. Miękkie masło ucieramy z resztą cukru i cukrem waniliowym. Ucierając, dodajemy żółtka, śmietanę i kawę, potem, na zmianę, pianę i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec pokruszoną czekoladę. Mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy na babkę. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Masło na polewę rozpuszczamy, wsypujemy do niego kakao i cukier, mieszamy na jednolitą masę. Ochłodzoną babkę polewamy polewą i posypujemy obficie płatkami migdałów. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby polewa stężała.

Z pomarańczowym lukrem

Składniki: 500 g mąki, 80 dag drożdży, 100 dag cukru, szklanka letniego mleka, szczypta soli, 5 jajek, 200 g masła, 4 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej, 1 torebka cukru waniliowego. Lukier: 200 g cukru pudru, pół szklanki wrzącej wody, skórka i sok z połowy dużej pomarańczy.

Przygotowanie: Do miski przesiewamy połowę mąki, wrzucamy rozkruszone drożdże, cukier, wlewamy połowę ciepłego mleka. Łączymy dokładnie składniki, ale nie wyrabiamy ciasta. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce. Masło stapiamy. Jajka ubijamy na parze do białości. Do miski stopniowo dodajemy resztę mleka, resztę mąki, cukier waniliowy i ubite jajka. Wyrabiając, dodajemy letnie masło i pokrojoną skórkę pomarańczową.

Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto zacznie odstawać od ręki, przekładamy je do natłuszczonej formy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, po czym pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180-190ºC. 4. Do cukru pudru dodajemy wrzątek, skórkę i sok z pomarańczy i ucieramy na jednolity lukier. Lukrem polewamy chłodną babkę i dekorujemy skórką pomarańczową, rodzynkami itp.

Sprawdzone przepisy na wielkanocne dania znajdziesz tu.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy