Reklama

Babka waniliowa

Tradycyjna babka waniliowa z owocami.

Składniki

  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki jogurtu
  • 350 g jeżyn, malin lub borówek (wedle uznania)
  • laska wanilii
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Laskę wanilii przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, miąższem z wanilii i szczyptą soli na puszystą masę. Jedno po drugim dodajemy jaja, miksujemy. 

2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z jogurtem łączymy z masą maślano-jajeczną, mieszamy. Jeżyny przekładamy na sitko i zanurzamy w wodzie, by wypłynęły zanieczyszczenia, suszymy. Około 3/4 owoców dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. 

3. Formę do babki smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy około godziny w 175ºC. Ciasto studzimy w blasze 10-15 minut, a następnie przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia. Babkę kładziemy na duży talerz lub paterę, posypujemy pozostałymi jeżynami i całość oprószamy cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy