Reklama

Babka ucierana z cytrynową nutą

Składniki ciasto

  • po 1 szklance cukru i mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • masło i bułka tarta do formy

Składniki lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

 1. Owoce wyszorować, sparzyć, skórkę otrzeć, sok wycisnąć. Masło roztopić w rondlu, dolać sok  z całej cytryny i 2 łyżki soku z pomarańczy, dorzucić skórkę, wymieszać. Jajka utrzeć na puch z cukrem i z cukrem waniliowym.

2. Obie mąki przesiać,  wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać  porcjami do kogla-mogla. Do masy dolać przestudzone masło z sokiem i skórką, wymieszać mikserem  na najniższych obrotach. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu.

3. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą (wypełnić formę do maksimum 2/3 wysokości). Babkę piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC (sprawdzić patyczkiem).

Reklama

4. Cukier puder utrzeć z podgrzanym sokiem. Jeśli jest za gęsty dolać  trochę wody lub soku. Polukrować wystudzone ciasto.

Kiedy warto sięgnąć po kuracje z sody


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy