Reklama

Babka marcepanowa

Lubicie ciasta, prawda? Babka marcepanowa was zachwyci, również wizualne.

Składniki na 18-20 porcji

  • 50 dag czereśni
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 20 dag marcepanu
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 40 dag mąki
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 12,5 dag oleju kokosowego
  • 18-20 czereśni z ogonkami do dekoracji
  • tłuszcz i mąka do formy

1. Czereśnie wydrylować. Marcepan pokroić w kosteczkę. Czekoladę grubo posiekać. Masło utrzeć z marcepanem na gładką masę. Ucierając, dodawać sól, cukier i cukier wanilinowy. Gdy masa będzie puszysta i kremowa, kolejno wbijać jajka.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Dodać 10 dag posiekanej czekolady i czereśnie. Przemieszać ciasto łyżką.

Natłuszczoną i wysypaną mąką formę z kominkiem (o poj. 2,5 l) napełnić ciastem. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. Przestudzić w foremce, potem na kratce kuchennej.

Reklama

2. Śmietanę kremówkę mocno podgrzać. Dodać pozostałą posiekaną czekoladę oraz olej kokosowy. Podgrzewać dalej, aż składniki polewy dobrze się połączą.

Zdjąć z ognia, studzić około 15 minut. Wystudzone ciasto oblać polewą. Udekorować czereśniami z ogonkami.


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy