Reklama

Babka karmelowa

Niskokaloryczne, zdrowe ciasto idealne na spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki na ciasto

  • 250 g cukru
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • 195 g miękkiej margaryny lub masła
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • po 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich

Składniki na polewę

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • posiekane orzechy włoskie

1. Do rondelka wsyp cukier i wlej 100 ml wody. Podgrzewaj aż do uzyskania ciemnego karmelu (od czasu do czasu potrząsając rondelkiem). Dodaj mleko, chwilę podgrzewaj. Do miski włóż miękki tłuszcz, ubij mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku. Następnie w trzech partiach wsyp przesiane suche składniki. Na koniec dodaj wystudzoną masę karmelową oraz orzechy. Dokładnie zmiksuj. Ciasto przelej do formy. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180°C. 

2. Do rondelka włóż masło, roztop. Dodaj mleko i cukier. Gotuj ok. minuty. Rondelek zdejmij z ognia, wsyp ½ szklanki cukru pudru, wymieszaj trzepaczką. Gdy lekko przestygnie, dodaj kilka kropli aromatu waniliowe - go oraz pozostały cukier puder, wymieszaj. Wystudzone ciasto udekoruj polewą i orzechami.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy