Reklama

Babka kakaowa z czekoladową polewą

Ten deser nie jest trudny w wykonaniu, a smakuje przepysznie.

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 20 porcji

Składniki

  • szklanka mocnej kawy
  • 2 łyżki espresso w proszku
  • szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao w proszku
  • 150 g mielonych orzechów laskowych
  • 150 g ciemnej czekolady
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Do ciepłej kawy w szklance dodajemy espresso w proszku, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z połową cukru i szczyptą soli na puszystą masę. 

2. Żółtka oddzielamy od białek i, jedno po drugim, dodajemy do masy maślanej, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną pianę i na przemian z mąką z kakao oraz kawą łączymy z masą maślano-jajeczną. Na koniec dodajemy zmielone orzechy laskowe, mieszamy, żeby składniki się połączyły. 

3. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Pieczemy 50-60 minut w 175ºC. Babkę 15 minut studzimy w formie, następnie przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. 

4. Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia. Babkę przekładamy na paterę lub duży talerz. Polewę czekoladową rozprowadzamy po wierzchu ciasta pozwalając, żeby spłynęła nieregularnie po jego bokach. Przestawiamy w chłodne miejsce, aby polewa zastygła. Babkę kroimy na porcje i podajemy.

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy