Reklama

Babeczki z masłem orzechowym i karmelizowanymi bananami

Kolejna wariacja na temat chlebka bananowego, który można upiec w postaci muffinów.

Składniki - na 12 sztuk

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki typu 450
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,3 szklanki mleka
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki brandy
  • 4 kopiaste łyżki masła orzechowego
  • płatki kukurydziane do posypania

Jak przygotować:

Banany pokrój na kawałki. Na patelni rozpuść masło, dodaj banany i brązowy cukier, wlej brandy. Smaż, aż banany nieco się rozpadną i zgęstnieją. Pozostaw do ostygnięcia.

W misce zmieszaj mąkę i sodę. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po 1 jajku i kontynuuj ucieranie. W 3 turach do ciasta dodaj mąkę na przemian z mlekiem.

Do gotowego ciasta dołóż banany i rozdrobnione masło orzechowe. Delikatnie wymieszaj za pomocą szpatuły.

Ciastem wypełnij formę do muffinek, na wierzchu umieść kilka rozkruszonych płatków kukurydzianych. Piecz w 180 stopniach przez 20 - 25 minut.

Reklama

Przepis pochodzi z książki Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie".

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy