Reklama

Babeczki z kremem truskawkowym

Uroczy różowy intensywnie truskawkowy deser. Wspaniały pomysł na małe przyjęcie, spotkanie we dwoje lub po prostu na małe słodkie co nieco.

Składniki Babeczki

  • 22 dag masła
  • 22 dag mąki tortowej
  • 16 dag cukru
  • 14 truskawek z konfitury lub mrożonych
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody

Składniki Krem

  • 25 dag mrożonych truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • 35 dag masła
  • 4 białka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 14 truskawek do dekoracji
  • sól

Sposób przygotowania:

Miękkie masło utrzeć z cukrami, dodając po 1 jajku oraz po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i sodą. Formy do babeczek wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem do 2/3 wysokości, wciskając w środek ciasta po truskawce z konfitury (lub rozmrożonej). 

Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC na ok. 20-25 min (sprawdzić patyczkiem, czy wypieczone), wystudzić na kratce. 

Zagotować w rondlu mrożone truskawki z sokiem i 1/4 szklanki wody. Gdy woda wyparuje, przestudzić, zmiksować. 

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dosypując porcjami cukier. Masę nadal ubijać, dodając porcjami miękkie masło i zmiksowane truskawki. Krem przykryć folią spożywczą, schładzać 30 min. 

Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nałożyć ozdobnie na babeczki. Ponownie wstawić do lodówki na 30 min. Przed podaniem udekorować truskawkami. 

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: truskawki | deser | coś na słodko | babeczki | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy