Przejdź na stronę główną Interia.pl

Baba wielkanocna ze skórką pomarańczową

Składniki

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g masła
  • 100 g margaryny
  • 3/4 szklanki śmietany 18 proc. tłuszczu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dwie pomarańcze
  • sól
  • 5 jajek
  • cukier puder
  • tłuszcz do wysmarowania blachy i dwie łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Reklama

Miękkie masło i margarynę utrzyj razem z cukrem oraz cukrem waniliowym na kremową masę. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku i łyżce śmietany. 2. Do masy wsyp przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Wszystko delikatnie wymieszaj. 3. Sparz i wyszoruj pomarańcze. Zetrzyj ich skórkę na tarce o grubych oczkach i dodaj ją do masy. 4. Formę na babkę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wyłóż ciasto. 5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz babę około 60 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz także:


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje