Reklama

Aromatyczny makowiec

Z ciastem drożdżowym.

Składniki

  • szklanka mąki
  • 70 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 5 ml rumu
  • cukier waniliowy
  • puszka maku
  • 2 białka
  • łyżeczka masła
  • ekstrakt wanilii


 Lekko ciepłe mleko wymieszaj  z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce  do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. 

Wyrośnięty zaczyn połącz  z pozostałymi składnikami na drożdżowe, na końcu dodając roztopione masło. Dłońmi zagnieć ciasto. Ponownie je przykryj i zostaw w tym samym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, na ok. 1,5 godziny. Mak z puszki przełóż do miski. Dołóż ekstrakt wanilii. Białka ubij, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 3 mm. Wyłóż na nie masę makową, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwiń w roladę. Jej końce sklej  i podwiń pod spód. Roladę przełóż na natłuszczony papier i zroluj w formie tuby, zostawiając 1 cm luzu między ciastem a papierem. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 190°C na brązowo- złoty kolor. Zdejmij papier.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy