Przejdź na stronę główną Interia.pl

Aromatyczna zapiekanka

To danie zostało zainspirowane przez przepis z kuchni Parsów (grupa zoroastian pochodzących z Persji, którzy osiedlili się w Indiach między VIII a X wiekiem). To prawdopodobnie jedna z najbardziej aromatycznych zapiekanek z jakimi kiedykolwiek mieliście do czynienia.

Sos jest wylewany na na warstwę pokrojonych w plasterki gotowanych młodych ziemniaków i zapiekany. Pod koniec pieczenia w sosie robi się zagłębienia, wbija jajka i zapieka do końca. W rezultacie otrzymujemy bogatą zapiekankę z płynnym żółtkiem. Można podawać na kolację lub brunch.

Pikantna zapiekanka z pomidorów i jajek

Reklama


Składniki

  • 600 g młodych ziemniaków
  • Sól
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 papryka popoblano, drobno pokrojona
  • 2 papryczki jalapeño, drobno pokrojone
  • 2 łyżki drobno pokrojonego imbiru
  • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • Pół łyżeczki mielonej kolendry
  • Puszka pomidorów
  • ¼ szklanki posiekanej mięty
  • 2 łyżki siekanej kolendry lub bazylii
  • 6 jaj

1.      Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i pokrój w plasterki po ok 1,5 cm.

2.      Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj cebulę i smaż 5-7 minut. Dodaj papryki i smaż jeszcze 3 minuty. Dodaj imbir, czosnek, kumin, garam masalę i kolendrę. Smaż 1 minutę. Dodaj pomidory i pół łyżeczki soli.

3.      Gotuj około 15 minut, rozdrabniając pomidory widelcem. Dodaj miętę i kolendrę lub bazylię. Spróbuj i dopraw do smaku.

4.      Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. W formie do zapiekania ułóż plastry ziemniaków w jednej warstwie. Wlej sos. Piecz 20 minut.

5.      Zrób 6 zagłębień i wbij w nie jajka. Dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj, aż białka się zetną, a żółtka wciąż będą płynne, ok. 8-13 minut. Podawaj udekorowane ziołami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje