Reklama

Ananasowe Tepache

Składniki

  • 1 dojrzały ananas
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • kilka goździków i imbiru – jeśli lubisz
  • 1 l wody

Przygotowanie:

◗ Ananasa obierz ze skórki (w Meksyku napój przyrządza się ze skórek ananasa) i pokrój na cząstki. Następnie wrzuć je do dużego wyparzonego słoika. Dodaj cynamon i ewentualnie goździki oraz imbir. 

◗ W gorącej wodzie rozpuść cukier. Wystudź. Zalej owoce w słoiku, muszą być całkowicie przykryte. Osłoń słoik bawełnianą szmatką i odstaw w zacienione miejsce w temperaturze pokojowej. 

◗ Napój powinien fermentować przez dwa, trzy dni, do czasu, aż pokażą się pęcherzyki i piana. 

◗ Potem odcedź całość i przelej do wyparzonych butelek. Tepache przechowuj w lodówce. Napój podawaj z lodem i sokiem z limonki.

Czas kiszenia: około 3 - 4 dni.
Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: ananas | napój | przepis
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy