Reklama

Aloo Gobi Matar

To wegańskie danie pochodzące z północnych Indii to świetny sposób na popularne w Polsce warzywa: kalafior i ziemniaki. Tym razem w niezwykle aromatycznej i pikantnej oprawie.

Składniki

  • 1 kalafior podzielony na małe różyczki
  • ½ kg ziemniaków
  • Szklanka zielonego groszku
  • Zielona papryczka chili
  • 1 duża cebula
  • 3 pomidory
  • Kawałek imbiru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • Pół łyżeczki kuminu
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Pół łyżeczki mielonego chili
  • Pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • Pół łyżeczki garam masala (opcjonalnie)
  • Pół łyżeczki suszonych liści kozieradki (opcjonalnie)
  • Listki kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • Sól

Pomidory, pół cebuli, czosnek i ok 1,5 cm imbiru zblenduj na gładką pastę. Pół cebuli pokrój w kostkę. Na rozgrzany olej wsyp kumin, dodaj liście laurowe, a następnie cebulę i smaż na złoty kolor. Dodaj przygotowana pastę pomidorową. Dobrze wymieszaj. Dodaj przyprawy. Smaż około 5-7 minut, cały czas mieszając, aby pasta się nie przypaliła. Dodaj różyczki kalafiora, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i groszek. Dodaj 3 szklanki wody.

Zielone chili rozetnij i wypestkuj, dodaj do potrawy. Dodaj sól i ewentualnie liście kozieradki. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Podawaj posypane świeżą kolendrą.

Reklama


Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy