Przejdź na stronę główną Interia.pl

4 triki na... gotowanie jajek

Jesteś doświadczoną gospodynią, a jednak i tobie przydarzyła się jajeczna katastrofa. Jak możesz jej uniknąć?

1. Masz wątpliwości, czy jajko jest świeże?

Wsyp do szklanki z wodą 2 łyżeczki soli i delikatnie, na łyżeczce, włóż do niej jajko. Świeże jajko tonie.

2. Jak obrać jajko na twardo, by skorupka nie rozpadła się na tysiąc kawałeczków?

Reklama

Zanim włożysz jajko do wody, dodaj do niej łyżeczkę soli.

3. Jak ugotować jajko w koszulce?

Ostrożnie starasz się wrzucić jajko do wody, a białko i tak się rozpływa? Dodaj do wody około 1/2 łyżeczki soli - zapobiegnie rozpływaniu się białka. Kilka kropli octu dodanych do wody poprawi smak jajka w koszulce.

4. Żółtko jajka na twardo jest jakby zasinione?

 Za długo gotowałaś jajko. Wystarczy 8-10 minut od chwili zagotowania wody.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje