Reklama

3 kroki do uratowania spalonego sosu

Wydaje ci się, że nic już nie można zrobić? Błąd!

1. Przypalony sos ostrożnie przełóż do czystego rondelka, uważając, by nie zeskrobać z dna spalenizny. Następnie na małym ogniu zagotuj sos z kawałkiem suchego chleba lub surowego ziemniaka (potem go wyrzuć).

2. Spróbuj też innej metody. Do przełożonego już sosu dodaj połówkę cebuli i gotuj jeszcze przez kilka minut. To zlikwiduje smak spalenizny.

Jeśli smak sosu nie będzie zbyt ciekawy, wzmocnij go ulubionymi przyprawami. Gdy wyjdzie za ostry, dodaj łyżkę śmietany lub jogurtu.

3. Pamiętaj, jeśli sos jest gęsty, przekładaj jego wierzchnią warstwę, omijając spód. Nigdy nie mieszaj przypalonej potrawy, by nie zepsuć smaku.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy