Reklama

3 kroki do udanego biszkoptu

To delikatne ciasto, aby się udało, wymaga specjalnego traktowania.

Krok 1

Zważ 4 jajka (dobrze schłodzone). Odmierz tyle mąki, ile ważą jajka. Weź pół na pół pszennej i ziemniaczanej. Dodaj 20 dag cukru.

Krok 2

Białka oddziel od żółtek. Z cukru pudru i żółtek ukręć puszysty kogel-mogel. Białka ubij na sztywną pianę. Do ubitych żółtek dodaj łyżkę piany i wymieszaj. Potem dołóż resztę piany, delikatnie zawijając ją w masę żółtkową. Na to przesiej przez sitko połączone dwa rodzaje mąki. Lekko wymieszaj.

Krok 3

Przygotowane ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 150-170º C, koniecznie z termoobiegiem. Drewnianym patyczkiem nakłuj biszkopt i sprawdź, czy jest suchy. Nie wyjmuj ciasta od razu. Uchyl drzwiczki, poczekaj 20 minut.

Reklama
Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: biszkopt
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy