Reklama

​Ziemniaczane kotleciki z warzywami

Można użyć ziemniaków z poprzedniego dnia.

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • Sól
  • 250 brokułów
  • 200 g marchewki
  • 85 g cebuli
  • 5 łyżek oleju
  • 3 żółtka
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • Pieprz
  • 250 g twarogu
  • 75 g śmietany
  • 1-2 łyżka mleka
  • 25 g kiełków rzodkiewki
  • Pieprz cayenne

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Pokrojoną w krążki marchewkę gotować 6 minut, podzielone na różyczki brokuły 4 minuty. Pokrojoną w kostkę cebulę przesmażyć na oleju.

 Ziemniaki odcedzić, odparować, ubić, dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną. Dodać marchewkę i brokuły, cebulę, sól i pieprz. Z masy uformować 14 kotletów (średnica 7 cm, 1,5 cm wysokości). Kotlety obsmażyć na oleju z obu stron, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) na 6-8 minut.

Na sos: zmieszaj twaróg, śmietanę i mleko. Dopraw pieprzem cayenne i solą, dodaj kiełki.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy