Reklama

​Tartaletki z kaczką w cieście filo

Przepis z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni".

Składniki

  • 2 kacze udka
  • sos rybny
  • jasny sos sojowy
  • wino ryżowe
  • gwiazdki anyżu
  • liście laurowe
  • cynamon
  • cebula
  • czosnek
  • imbir
  • namoczone grzyby shitake (woda z moczenia przyda się na bulion)
  • ciastka (bez dodatków)
  • ciasto filo
  • sos Hoisin
  • dymka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Na gorącej patelni wytop tłuszcz z kaczych udek. Przełóż mięso na talerz. W wytopionym na patelni tłuszczu usmaż dymkę, czosnek, imbir i dodaj wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj. Dodaj grzyby i wodę z moczenia, wlej wino. Pokrusz ciastka i wsyp okruszki do sosu, mieszaj aż zgęstnieje.

Przełóż kacze udka na patelnię z sosem i duś aż mięso zacznie odchodzić od kości, a większość sosu odparuje.

Uformuj z ciasta filo niewielkie miseczki i piecz aż będą chrupkie.

Reklama

Pokrój mięso jednego kaczego udka na drobne kawałki, a drugie kacze udko pokrój w plastry.

Posmaruj dno wszystkich miseczek z ciasta filo odrobiną sosu Hoisin. Na wierzch połóż drobno pokrojoną kaczkę. Przykryj plastrem kaczego mięsa. Udekoruj dymką pokrojoną w cienkie paseczki.

Przepis pochodzi z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni". Tytułowy bohater, słynny stylista i projektant mody, podróżuje w pogoni za swoją pasją w różne zakątki świata odkrywając, jak chińska kuchnia zmieniła się poza granicami kraju. Premierowe odcinki w poniedziałki o godz. 22.00 na kanale Nat Geo People


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy