Reklama

​Panna cotta z sosem z jagód

Posmak lata uzyskasz dzięki sezonowym owocom.

Składniki:

800 ml śmietanki 30 proc.

200 ml mleka

130 g cukru

12 g żelatyny

Skórka z 1 cytryny

1 laska wanilii

Świeże jagody, maliny lub jeżyny

Obierz cytrynę ze skórki

Zmieszaj żelatynę z 5 łyżkami wody i odstaw, aby napęczniała. Przekrój laskę wanilii i wyskrob miąższ.

Połącz mleko, 400 ml śmietanki, wanilię, skórkę z cytryny, cukier.

Włóż rondel na średni ogień. Dodaj żelatynę. Doprowadź do wrzenia ciągle mieszając. Przecedź przez sitko. Ubij pozostałą śmietankę na gęstą pianę. Połącz ze schłodzoną mieszanką. Umieść krem w kokilkach i schładzaj w lodówce przez min. 4 godz. Podawaj z sosem z jagód lub innych owoców.

Reklama

  Jak przygotować sos ze świeżych owoców:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy