Reklama

​Naleśniki z brzoskwiniami i sosem waniliowym

Na deser lub kolację.


Składniki:

mąka orkiszowa, 200 g

mleko 2%, 400 ml

jajko, 1 szt.

żółtko, 2 szt.

cukier brzozowy, 3 łyżki

laska wanilii, 1 szt.

brzoskwinie, 5 szt.

Wykonanie:

Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, 200 ml mleka, 1 łyżkę cukru  i jajko. Całość bardzo dokładnie mieszamy na ciasto naleśnikowe. Patelnię do naleśników stawiamy na małym ogniu i smażymy na niej dość cienkie naleśniki. Brzoskwinie obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Wanilię przekrawamy na pół i wyciągamy nasiona. Do małego naczynia wrzucamy nasiona wanilii, żółtko i 2 łyżki cukru, po czym dokładnie ucieramy. Pozostałe 200 ml mleka delikatnie podgrzewamy, a gdy będzie gorące, zaczynamy je mieszać i powoli dodawać utarte żółtko. Sos powinien zgęstnieć. Jeżeli będzie za rzadki, należy delikatnie go podgrzać, cały czas mieszając. Na gotowy naleśnik wykładamy brzoskwinie, zwijamy w trójkąty i polewamy sosem.

Reklama
materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy