Przejdź na stronę główną Interia.pl

Żurek beskidzki z kiełbasą lisiecką

Górska wersja jednej z najpopularniejszych polskich zup w towarzystwie najsmaczniejszej z rodzimych tradycyjnych kiełbas.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

0,5 kg kiełbasy lisieckiej
200 g wędzonych żeberek
2 marchewki pokrojone na kawałki
2 pietruszki pokrojone na kawałki
1/4 selera pokrojonego na kawałki
1 średnia posiekana cebula
3-4 suszone grzyby
0,5 l zakwasu na żurek
2-3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie
plastry
1 gałązka natki pietruszki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna jałowca
majeranek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i grzyby włóż do garnka razem z kiełbasą i żeberkami i zalej wodą. Ugotuj, aby uzyskać esencjonalny wywar. Przecedź, używając drugiego garnka, i połącz z zakwasem (należy go dodać w całości, razem z mąką). Ponownie zagotuj, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, majeranek i czosnek.

2. Podawaj razem z kiełbasą z wywaru i posiekanymi, ugotowanymi grzybami.

CHEF RADZI

Żeberka doskonale smakują wyłącznie ze świeżym pieczywem - na przykład chlebem lub bagietką. Idealnym dodatkiem będzie prosta sałata z klasycznym sosem winegret.

Sebastian Olma

Przepis pochodzi z książki "Gotuj jak TOP CHEF"

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje