Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa krem z pomidorów z kromką ciepłego chleba i serem pecorino

Są zupy pomidorowe, które można przygotować szybciej, ale żadna nie smakuje lepiej!

Składniki:

Reklama

1,4 kg pomidorów

300 g szalotek

2 ząbki czosnku

15 g bazylii

30 g cukru pudru

6 szt. ciabaty lub bagietek

60 g sera pecorino

80 ml oliwy z oliwek

Zioła śródziemnomorskie do smaku

Sól

Czarny pieprz

Zobacz, jak krok po kroku przygotować tę potrawę:

Obierz ze skórki 900 g pomidorów i pokrój je na ćwiartki. Połóż ja na blasze do pieczenia i skrop oliwą. Posyp posiekanym czosnkiem i przyprawami i cukrem. Piecz w piekarniku przez 20 minut w 190 st. C.

Cebulę i czosnek usmaż w małej ilości tłuszczu. Pokrój 500 g pomidorów.

Wymieszaj: cebulę i czosnek, upieczone pomidory, pokrojone pomidory. Dopraw do smaku i zmiksuj. Duś na małym ogniu 40 minut. Kromki sera posyp startym serem i piecz w piekarniku na zloty kolor.

Zupę podawaj z grzankami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje