Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zimowe sałatki

Masz już dość kotletów? Przygotuj więc kolorowy półmisek pełen smaków!

Składniki na 3-4 porcje: gotowy mix sałat, 30 dag filetu z piersi kurczaka, 4 pomidory, 1 ogórek, sos winegret, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz, czosnek, wiórki kokosowe, olej, czerstwa bułka, kiełki sojowe.

Reklama

Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Mięso umyć, pokroić w cienkie paski, posypać pieprzem, zamoczyć w mieszaninie sosu sojowego i miodu, otoczyć w wiórkach kokosowych, obsmażyć. Odstawić do wystygnięcia.

Sałatę oczyścić. Jeśli nie korzystamy z gotowej mieszanki, rozdrobnić palcami. Dodać pokrojone pomidory, opłukane kiełki sojowe, ogórek starty na grubych oczkach, pieprz, sól do smaku, pokrojony czosnek. Dodać sos winegret i odstawić do lodówki.

Bułkę pokroić w niedużą kostkę, zrumienić na małej ilości oleju lub na maśle. Grzanki można posypać natką pietruszki lub dodać do nich czosnek. Sałatę rozłożyć na porcje, na wierzchu położyć mięso, a wokół rozsypać grzanki. Podawać od razu.

Sałatka rozmaitości

Składniki na 4 porcje: 2 grube plastry szynki gotowanej lub wędzonej, 2 grube plastry żółtego sera, 1 puszka kukurydzy, 1 pomidor , 1 duży ogórek sałatkowy, 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, 2 łyżki octu winnego, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, ulubione zioła.

Ser i szynkę pokroić w małą kostkę. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pociąć w kosteczkę. Papryki umyć, usunąć nasionka, miąższ pokroić w drobną kosteczkę. Umyć, osuszyć ogórek, pociąć w słupki ok. 1 cm.

Przygotować sos winegret: ocet utrzeć z solą, odrobiną pieprzu oraz oliwą. Dodać ulubione zioła i odstawić na chwilę. W głębokiej misce wymieszać szynkę, ser, osączoną kukurydzę oraz pokrojone warzywa. Przygotowaną sałatkę przełożyć do ozdobnej salaterki, zalać sosem, można lekko schłodzić.

Sałatka makaronowa

Składniki na 4 porcje: 4 porcje ulubionego makaronu, np. muszelek, kolanek albo świderków,l 1 pęczek rzodkiewek, 10-12 pomidorów koktajlowych lub 4 nieduże pomidory, 1 zielona papryka, 20 dag wędzonki (może być wędzony kurczak, indyk lub wędzona szynka) Na sos:  100 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu - najlepiej al dente. Przelać zimną wodą, odcedzić, odstawić.

Rzodkiewki umyć, odkroić końcówki, następnie pokroić w plasterki. Pomidorki opłukać i przekroić na połówki. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Wędlinę pociąć w paski. Połączyć składniki sałatki, wymieszać.

Przygotować sos jogurtowy, kilka minut schłodzić, podawać osobno.




Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje