Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ziemniaki w roli głównej

Nie doceniamy ich i najczęściej są tylko dodatkiem do dań głównych.

Pieczone ziemniaki z boczkiem

Składniki na 2 porcje: 6 ziemniaków (mniej więcej tej samej wielkości), 6 plastrów wędzonego boczku, sól, mielony czarny pieprz, łyżeczka suszonego rozmarynu, gałka muszkatołowa, 2 łyżki oleju. Ewentualnie: 150 g sera żółtego, 1/2 kg brukselki, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka posiekanego koperku, 50 g masła.

Reklama

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Gdy wystygną, nacinamy je wzdłuż i do tak przygotowanej kieszonki wkładamy plaster wędzonego boczku. Posypujemy ziemniaki pieprzem oraz przyprawami (rozmarynem i odrobiną gałki muszkatołowej).

Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i układamy w nim ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180º C i pieczemy aż boczek będzie zarumieniony. Podajemy udekorowane gałązkami świeżych ziół.

Do zapiekanych ziemniaków można dodać także żółty ser. Kroimy go w słupki o grubości ok. 1 cm i, zamiast boczku, wkładamy w nacięcia. Boczkiem owijamy ziemniaki. Rada: Do takiego dania idealnie pasuje zapiekana brukselka. Brukselkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy wystygnie, kroimy na pół i układamy między ziemniakami (jeszcze przed pieczeniem). Przygotowujemy sos. Topimy masło w garnuszku i dodajemy do niego posiekaną natkę i koperek. Ziołowym masłem polewamy brukselkę i wstawiamy danie do piekarnika. Pieczemy tak samo, jak w przepisie podstawowym.

Ziemniaczana zupa-krem

Składniki na 6 porcje: 700 g ziemniaków, 1 duża cebula, 150 g wędzonego boczku, 2-3 łyżki masła, 1 szklanka słodkiej śmietanki, sól, pieprz mielony, 2 łyżki siekanych ziół: szczypiorku oraz natki pietruszki. Na bulion (1,5 litra): 300 g mięsa wołowego, 1 nieduże udko z kurczaka, 2 marchewki, 1 pietruszka, mały seler, por, 3 listki laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 3-4 ziarenka pieprzu, sól.

Gotujemy bulion: do garnka wkładamy obraną włoszczyznę, umyte mięso, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zalewamy 2,5 l osolonej wody. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 2 godz. - do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu wyjmujemy warzywa i mięso, wyławiamy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listki laurowe.

Cebulę drobno siekamy i szklimy ją w szerokim garnku na rozgrzanym maśle. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Dodajemy je do cebuli i lekko podsmażamy. Zalewamy bulionem. Dodajemy posiekaną w kostkę marchewkę, seler i pietruszkę (z gotowania bulionu). Doprawiamy solą i pieprzem.

Gotujemy, aż ziemniaki będą bardzo miękkie, wlewamy śmietankę i wszystko miksujemy na krem. Pokrojony w kostkę boczek przesmażamy na rumiano i dodajemy wraz z posiekanymi ziołami do zupy. Podgotowujemy zupę jeszcze 2-3 minuty i podajemy.

Ziemniaki faszerowane

Składniki na 6 porcji: 6 dużych ziemniaków, 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego), 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku, 150 g sera żółtego (najlepiej ostrego, np. warmińskiego), jajko, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 4 łyżki oleju (w tym 2 do posmarowania naczynia żaroodpornego).

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Obieramy ze skórki, ścinamy wierzch i wydrążamy łyżeczką.

Przygotowujemy farsz: Obieramy cebule i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i szklimy na nim cebulę. Obieramy czosnek i drobno go siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do mięsa dodajemy jajko, starty ser (zostawiając trochę do posypania), czosnek, cebulę oraz przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę, doprawiając ją solą i pieprzem.

Nadziewamy masą ziemniaki. Na wierzchu posypujemy resztką startego sera. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i wkładamy do niego ziemniaki. Zapiekamy pod przykryciem ok. 45 min w temperaturze 180º C . Rada: Resztki ziemniaków, które pozostają po ich wydrążeniu, warto wykorzystać. Mieszamy je w misce z ulubionymi ziołami i 2 łyżkami oleju, lekko solimy. Wykładamy na blachę i opiekamy.

Tarta serowo-ziemniaczana

Składniki na 6 porcje: Na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej przesianej przez sitko, 50 ml zimnej wody, 120 g zimnego masła, żółtko, sól. Na farsz: 300 g ziemniaków, 300 g białego sera półtłustego, łyżeczka ziół prowansalskich, łyżka posiekanego szczypiorku, 1 duża cebula, łyżka masła, sól, pieprz.Dodatkowo: 4-6 pomidorów, świeże zioła do dekoracji.

Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu odstawiamy je do ostygnięcia.

Składniki na ciasto siekamy nożem, szybko zagniatamy i wkładamy do zamrażarki na 25 min.

W czasie, gdy ciasto się schładza, przygotowujemy farsz. Obieramy cebulę, drobno ją kroimy i szklimy na maśle. Przeciskamy przez praskę ser i ziemniaki. Dodajemy zioła prowansalskie, szczypiorek oraz cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i oblepiamy nim formę do tarty. Nadmiar ciasta po bokach odcinamy nożem. Ciasto podpiekamy ok. 15 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180º C . Potem wykładamy na nie farsz.

Pomidory kroimy na pół i wyjmujemy gniazda z nasionami. Układamy je na cieście skórką do góry. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180º C.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje