Przejdź na stronę główną Interia.pl
Z owsianą nutą

Płatki owsiane - przepisy

Płatki owsiane, na poranną owsiankę namocz przez noc, by spęczniały.

Ciasto "Kanada"

Składniki na 10 porcji: 150 g masła, 80 g miodu, 3 jajka, 50 g mąki tortowej, 1 mały proszek do pieczenia, 50 g rodzynek, 125 g płatków owsianych, 1 laska wanilii, 1 łyżeczka skórki z cytryny, 600 g jabłek, tłuszcz i mąka do formy Dekoracja: 300 ml śmietany kremówki, 50 g prażonych migdałów, 1 jabłko, garść żurawin.

Reklama

Miękkie masło utrzeć z miodem. Dodać całe jajka, utrzeć na jednolitą masę. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać płatki owsiane, rodzynki, miąższ z laski wanilii, skórkę otartą z cytryny i wymieszać. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kawałki. Masę masłową połączyć z suchą mieszanką (mąka z dodatkami) i jabłkami.

Do natłuszczonej i wysypanej mąką okrągłej formy przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 45 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.

Śmietanę kremową ubić na sztywno. Za pomocą szprycy z końcówką-gwiazdką rysować na cieście fale z bitej śmietany. Udekorować plasterkami jabłka, prażonymi migdałami i suszoną żurawiną.

Lukrowane kostki owsiane

Składniki na 16 porcji: 100 g płatków owsianych, 100 g margaryny do pieczenia, 2 łyżki płynnego miodu, 120 g cukru pudru, 2 jajka, 2 łyżki kawy mielonej, 2 łyżki skórki z cytryny, 130 g mąki półgrubej, pół torebki proszku do pieczenia, 50 g skrobi ziemniaczanej, 1 łyżeczka cynamonu, tłuszcz i mąka do formy. Lukier: 200 g cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 16 połówek orzechów włoskich do dekoracji.

Płatki owsiane lekko podprażyć na suchej patelni, a potem zemleć na proszek. Miękką margarynę utrzeć z miodem, cukrem i żółtkami. Wmieszać zmielone płatki owsiane, kawę mieloną, skórkę z cytryny oraz sztywną pianę z białek. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, skrobię oraz mielony cynamon.

W natłuszczonej i wysypanej mąką formie o wymiarach 25 x 30 cm rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec ok. 45 minut. Upieczone ciasto lekko schłodzić w formie, potem przełożyć na kratkę kuchenną.

Z cukru pudru, 2 łyżek gorącej wody i soku cytrynowego przyrządzić lukier. Rozsmarować go na wierzchu jeszcze ciepłego (ale nie gorącego!) ciasta i pozostawić do zastygnięcia. Ciasto pokroić na kawałki. Każdy kawałek udekorować połówką orzecha włoskiego.

Wieżyczki owsiano-jogurtowe

Składniki na 18 porcji: Ciasto: 500 g tłustego jogurtu naturalnego, 250 g mąki orkiszowej drobno mielonej (lub mąki pszennej), 150 g płatków owsianych, 15 g drożdży, 2 jajka, szczypta soli, mleko wg potrzeby, masło klarowane lub olej do smażenia, 120 g dżemu jagodowego, 500 g tłustego twarogu, 70 g cukru pudru, miód do polania, cynamon.

Wymieszać jogurt naturalny z mąką, płatkami owsianymi i drożdżami. Dodać jaja i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Odstawić na ok. 20 minut, by płatki napęczniały. W razie potrzeby konsystencję ciasta rozrzedzić mlekiem (jogurtem) lub zagęścić odrobiną mąki. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Kłaść kupki ciasta, lekko je rozpłaszczać, formując placuszki. Smażyć z obu stron - do przyrumienienia. Odsączyć z tłuszczu.

Twaróg wymieszać z cukrem, dżemem jagodowym i lekko ubić na krem. Pokryć nim dwa placuszki. Zlepić je z sobą, przykryć trzecim placuszkiem, tworząc wieżyczkę. Wieżyczki udekorować odrobiną dżemu, posypać cynamonem, polać miodem.



Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje