Przejdź na stronę główną Interia.pl

Z jednego garnka

To świetna propozycja dla tych z nas, którzy nie mają zbyt wielu... naczyń kuchennych. W jednym garnku też ugotujesz pyszny posiłek!

Dania jednogarnkowe zawdzięczamy Niemcom. Oni to wymyślili eintopf (ein - jeden i topf - garnek), czyli bardzo gęstą, ale czystą (niezaciąganą) zupę jarzynową ugotowaną najczęściej na mięsie wołowym (które już miękkie wyjmujemy, kroimy na kawałki i ponownie wrzucamy do garnka). Przygotowanie takiego dania wymaga czasu, bo zupa gotuje się powoli.

Reklama

Gdy do potrawy dodamy więcej mięsa, otrzymamy gulasz - danie węgierskich pasterzy bydła (bydło nazywano gulya). Z kolei dodatek sporej ilości papryki i ostrych przypraw tworzy paprykarz. Potrawa jednogarnkowa ma konsystencję pół zupy, pół dania drugiego. Podajemy ją w głębokich talerzach lub sporych bulionówkach i zjadamy łyżkami do zupy. Gulasz możemy też serwować na płaskich talerzach. Uwaga! Nie jest to propozycja dla osób na diecie! Takie dania są kaloryczne, ale nie jadamy ich codziennie!

Gulasz wołowy z cukinia

Składniki na 4 porcje: 75 dag wołowiny na gulasz,  75 dag cukinii, 10 dag kurek, 25 dag cebuli, 7,5 dag wędzonego boczku, 2 łyżki oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, cukier, 750 ml bulionu, 1-2 listki laurowe, 2,5 dag mąki, 10 dag śmietany.

Cebulę obierz i posiekaj. Kurki oczyść i opłucz. Cukinię umyj, odetnij końce, resztę pokrój na duże kawałki. Boczek potnij w paseczki.

W garnku rozgrzej olej. Porcjami wkładaj wołowinę i smaż, aż się zrumieni. Wyjmij z garnka, a na tłuszczu ze smażenia mięsa zrumień cukinię. Wyjmij ją, do garnka wrzuć boczek, cebulę i grzyby. Dodaj zrumienione mięso. Całość wymieszaj z koncentratem pomidorowym.Przypraw solą, pieprzem i papryką. Podlej bulionem. Wrzucić listki laurowe i duś pod przykryciem 1-1,5 godz.

Mąkę wymieszaj z sześcioma łyżkami wody. Wlej do gulaszu tuż przed końcem gotowania. Dodaj śmietanę i cukinię. Przypraw jeszcze raz solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem gulasz udekoruj np. listkami natki i kleksem śmietany.

Z makaronem


Składniki na 4 porcje: ok. 4 łyżki oleju, duża cebula, 2 ząbki czosnku, 600 g przedniej wołowiny, 80 g makaronu, 2 marchwie, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 pomidory, 2 czerwone papryki, 400 g ziemniaków, do smaku: sól, pieprz, kminek.

Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj kminek i posiekany czosnek. Smaż, aż cebula będzie złota. Włóż mięso pokrojone w kostkę. Podsmaż je, dopraw i podlej wodą. Duś powoli.

Makaron ugotuj na półtwardo.

Warzywa oczyść i pokrój. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, zalej je ok. 1500 ml wody i dodaj jarzyny i pomidory. Gotuj ok. 10 min. Dodaj paprykę i ziemniaki. Gotuj do miękkości. Dopraw i wrzuć makaron.

Paprykarz

Składniki na 4 porcje: 600 g wieprzowiny, 2 łyżki oleju, 2 cebule, 50 g słoniny, 2 ząbki czosnku, 130 ml wina, 3 pomidory, 2 papryki, 250 ml bulionu warzywnego, gałązka bazylii, do smaku: sól, pieprz.

Mięso oczyść, pokrój je w paseczki, posól i dopraw pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Pokrój cebulę, słoninę i czosnek, dodaj do mięsa i podsmaż. Dodaj wino, przykryj i duś przez ok. 15 minut.

Sparz pomidory (polej wrzątkiem), zdejmij z nich skórkę i pokrój na kawałki. Papryki porządnie wyszoruj, rozetnij, wyjmij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w paseczki. Przygotowane warzywa dodaj do prawie miękkiego mięsa, zalej bulionem i duś na małym ogniu ok.10-15 min. Pod koniec duszenia dodaj świeżą, porozrywaną bazylię, dopraw solą i pieprzem. Podawaj natychmiast.

Danie z Prowansji

Składniki na 4 porcje: 20 dag cebuli, 75 dag wołowiny na gulasz, 3 łyżki oleju, do smaku: sól, pieprz, mielona słodka papryka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 czubate łyżki mąki, 125 ml czerwonego wytrawnego wina, po gałązce rozmarynu, szałwii i tymianku, 4 dojrzałe pomidory, 30 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej.

Cebulę obierz, pokrój w piórka. Mięso opłucz, osusz, zrumień na rozgrzanym oleju. Dodaj cebulę i smaż razem jeszcze 10 minut. Potem oprósz solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym i mąką.

Wlej wino oraz litr wody. Wsyp posiekane zioła. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem ok. godziny. Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Gulasz podlej jeszcze dwiema szklankami wody. Dołóż wyszorowane pomidory oraz zamrożoną fasolkę. Gotuj jeszcze 30 minut.

Pod koniec gotowania ponownie przypraw do smaku. Podawaj z kawałkiem bagietki.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje