Przejdź na stronę główną Interia.pl

Z grzankami

Niby drobiazg, a dodaje daniom charakteru i struktury. Jesień to doskonały czas na grzanki!

 

Zupa gulaszowa

Reklama

Składniki:

4 duże cebule

400 g małych pieczarek

1,5 kg mięsa gulaszowego

6 łyżek oleju

Sól, pieprz

2 łyżki mąki

2 łyżeczki suszonego majeranku

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka bulionu instant

Słoik papryki konserwowej (370 ml)

6 kromek chleba wiejskiego

Pęczek natki pietruszki

125 g śmietany

Cebulę pokroić w półplasterki. Grzyby poprzekrawać. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni.  Na pozostałym tłuszczu usmażyć grzyby i cebulę. Oprószyć mąką, przesmażyć. Dodać majeranek i koncentrat pomidorowy. Dodać mięso. Wlać 2 litry wody, zagotować i dodać bulion. Gotować pod przykryciem 1,5 godziny. 15 minut przed końcem dodać pokrojoną w paski paprykę. Kromki pokroić na duże kawałki, ułożyć na posmarowanej olejem blasze i wstawić  na 6-8 minut do rozgrzanego piekarnika (200 st. C). Zupę doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekana natką. Podawać z grzankami i  śmietaną.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje