Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wyczarowane z ziemniaków

Ziemniaki nie muszą być tylko dodatkiem do obiadu. Można z nich przygotować mnóstwo pysznych i oryginalnych potraw.

Gnocchi

Składniki na 4-5 porcji: 1 kg ziemniaków, 20-30 dag mąki pszennej, 1 jajko, sól, 10 dag boczku, 2-3 łyżki startego sera żółtego np. parmezan, 1 łyżka oleju, 1 łyżka masła.

Reklama

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą.W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć posól i wrzuć ziemniaki. Gotuj 35-45 min, aż będą miękkie. Odcedź i jeszcze gorące ostrożnie obierz ze skórki (żeby się nie poparzyć możesz to robić trzymając ziemniaki w bawełnianej ściereczce). Ciepłe ziemniaki zgnieć praską lub tłuczkiem.

Rozgniecione ziemniaki wyłóż na stolnicę lub blat kuchenny. Dodaj jajko i stopniowo dosypując mąkę szybko wyrób gładkie ciasto (ilość dodanej mąki zależy od rodzaju ziemniaków; jeśli ciasto będzie bardzo się kleić możesz dodać całą mąkę). Z ciasta uformuj wałeczki grubości kciuka i pokrój je na kawałki po ok. 2 cm. Przesuwając je między palcami nadaj im owalny kształt.

Kluseczki możesz pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem. Do jednej ręki weź widelec a do drugiej kawałek ciasta. Połóż je na widelcu, przyciśnij kciukiem, by na kluseczce powstały rowki i przetocz wzdłuż widelca aż na jego koniec. Kluseczki partiami wrzucaj na osolony wrzątek. Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmij je łyżką cedzakową. Wystudź.

Na patelnię wrzuć boczek pokrojony w kostkę. Smaż na małym ogniu tak długo, aż wytopią się z niego skwarki. Na drugiej patelni rozgrzej olej oraz masło i podsmaż gnocchi. Kluseczki polej skwarkami i posyp startym serem.Danie doskonałe jest także podane na zimno.

Babka ziemniaczana

Składniki na 6-8 porcji: 1 i 1/2 kg ziemniaków, 2 cebule, 3 jajka, 10 dag wędzonego boczku, 10-15 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub zwyczajnej, 2-4 łyżki mąki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka tymianku, olej, 2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz.

Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Boczek wrzuć na teflonową patelnię, smaż na niezbyt dużym ogniu. Gdy się wytopi i zrumieni, dodaj kiełbasę oraz cebulę, smaż od czasu do czasu mieszając, aż cebula uzyska złotawy kolor. Przestudź.

Ziemniaki obierz, umyj. Zetrzyj na tarce na małych oczkach lub w malakserze. Do startych ziemniaków dodaj mąkę, majeranek, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka oraz zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem (masa powinna mieć konsystencję budyniu).

Żaroodporne naczynie lub blaszaną foremkę posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Wlej masę ziemniaczaną (powinna sięgać maksymalnie do po-łowy naczynia), wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, piecz ok. 90 minut. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia możesz zwiększyć temp. do 200°C, aby wierzch babki ładnie się zrumienił. Naczynie wyjmij z piekarnika, odstaw na ok. 15 min i dopiero pokrój. Podawaj z kefirem, jogurtem, zsiadłym mlekiem, dipem jogurtowo-czosnkowym lub sosem grzybowym.

Kotleciki ziemniaczane

Składniki na 6-8 sztuk: 70 dag ziemniaków, 10 dag szynki np. konserwowej, 3-4 łyżki mrożonego zielonego groszku, 1/2 pęczka szczypiorku, 3 jajka, 3-4 łyżki startego sera żółtego, 1 szklanka bułki tartej, olej do smażenia, sól, pieprz

Mrożony groszek wrzuć do garnka z wrzącą wodą, blanszuj przez 2-3 minuty. Wrzuć na moment do lodowatej wody, odcedź. Szynkę pokrój w niedużą kostkę. Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą, osusz, drobno posiekaj.

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka z osolonym wrzątkiem, gotuj do miękkości. Jeszcze ciepłe obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub rozgnieć tłuczkiem. Dodaj 2 jajka, starty ser, szczypiorek, szynkę oraz groszek. Dokładnie wymieszaj. Gdyby masa była zbyt rzadka, dosyp do niej mąki. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Weź dwa talerze. Do jednego wbij jajko, rozmąć widelcem. Do drugiego wsyp bułkę tartą. Z masy ziemniaczanej wilgotnymi dłońmi uformuj kotleciki. Każdy obtocz najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kotleciki ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubioną surówką. 

Zapiekanka z ziemniakami

Składniki na 3-4 porcje: 50 dag ziemniaków, 50 dag cukinii, 1-2 łyżeczki tymianku, 2-3 ząbki czosnku, 100 ml śmietanki kremówki 30 proc., 100 ml mleka 3,2 proc., 3 jajka, 10 dag sera żółtego np. gouda, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1-2 łyżki masła, 2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niezbyt grube plastry. Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w talarki. Ser żółty zetrzyj na tarce na małych oczkach. Do miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką. Dodaj śmietankę, mleko, czosnek przeciśnięty przez praskę i gałkę muszkatołową, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ułóż naprzemiennie (pod kątem, jak domino) plastry ziemniaków i cukinii. Warzywa oprósz tymiankiem, solą i pieprzem. Wierzch posyp połową sera, zalej masą jajeczną i posyp pozostałym serem. Piecz około60 min w temperaturze 180°C.

Rada: Możesz również przygotować pyszną zapiekankę na patelni. 70 dag obranych ziemniaków pokrój w niezbyt grube plastry. Dodaj 1 małą cebulę pokrojoną w półtalarki, 10 dag przesmażonej kiełbasy oraz 1 łyżeczkę tymianku. Wymieszaj, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, zmniejsz ogień do minimum i włóż ziemniaki. 2 rozmącone jajka wymieszaj ze 100 ml mleka i wylej na wierzch zapiekanki. Patelnię przykryj pokrywką, duś 30-40 min.

Dowiedz się więcej na temat: dania z ziemniaków

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje