Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wyborne filety drobiowe

Dania z piersi kurczaka mają same zalety: są bardzo smaczne, dosyć tanie, zdrowe i niskokaloryczne.

Roladki z brokułami i papryką

Składniki na 6 sztuk: 1 podwójna pierś z kurczaka, 6-8 różyczek brokułu, 1 czerwona papryka, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 1 duże jajko, 2 łyżki mleka, 3-4 łyżki mąki, 6-7 łyżek bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia.

Reklama

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w paski. W garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć umyte brokuły oraz paski papryki. Gotuj warzywa przez 3-5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i włóż na chwilę do miski z bardzo zimną wodą. Osącz, brokuł pokrój na mniejsze kawałki. Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Umyte i osuszone piersi przekrój wzdłuż - powinno wyjść 6 porcji. Rozbij je tłuczkiem na cienkie płaty, oprósz solą oraz pieprzem. Na środku każdego ułóż brokuły, po trochu cebuli oraz paski papryki. Zwiń roladki i zepnij je wykałaczkami.

Przygotuj 3 talerze. Do pierwszego wsyp mąkę. Do drugiego wbij jajko, wlej mleko i dobrze wymieszaj. Do trzeciego talerza wsyp bułkę tartą. Roladki najpierw dokładnie obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i wyłóż roladki. Smaż aż panierka będzie rumiana (8-10 min). Podawaj z gotowanymi ziemniakami oraz ulubioną surówką.

Kurczak w sosie curry

Składniki na 4-5 porcji: 40 dag piersi z kurczaka, 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, sok z 1/2 cytryny, 1 puszka krojonych pomidorów (40 dag), 2 średnie cebule, 2 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki curry, sól, pieprz, cukier, natka pietruszki

Piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz kuchennym ręcznikiem. Wytnij błonki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Przełóż do miski. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą zalej mięso. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki mięsa były zanurzone w marynacie. Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

Na patelnię wlej olej. Gdy będzie gorący, wsyp curry i, mieszając, smaż 2-3 min. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę; zeszklij ją. Włóż rozdrobnione pomidory z puszki, duś na małym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw do smaku cukrem. Na koniec włóż kurczaka wraz z zalewą jogurtową.

Całość duś na niewielkim ogniu aż mięso zmięknie, a z cebuli, pomidorów i jogurtu otrzymasz spójny sos. Gdyby sos był za gęsty, możesz do niego dodać trochę wody. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 4. Kurczaka podawaj z ugotowanym ryżem. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Grzanki po kijowsku

Składniki na 4 porcje: 4 filety z piersi kurczaka, 10 dag + 2 łyżki miękkiego masła, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 jajko, 2 łyżki mleka, 3-4 łyżki mąki, 4-5 łyżek bułki tartej, 8 kromek czerstwej bułki bez skórki, sól , pieprz, olej do smażenia.

Do miseczki włóż 10 dag masła, dodaj szczyptę soli, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj, wstaw do lodówki na 10 min. Kromki bułki pokrój w niezbyt dużą kostkę. Na patelni roztop masło które zostało, wrzuć pokrojoną bułkę. Smaż aż lekko się zrumieni. Wystudź.

Mięso umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy filet przykryj folią i delikatnie rozbij tłuczkiem. Następnie oprósz solą oraz pieprzem. Na środku każdego ułóż rulonik ziołowego masła i zawiń, formując roladki.

Roladki opanieruj. Najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku wymieszanym z mlekiem, a na koniec w grzankach wymieszanych z bułką tartą (lekko dociskając, aby grzanki nie odpadły). Odstaw do lodówki na godzinę.

Na patelnię wlej olej, mocno rozgrzej. Gdy będzie bardzo gorący (ale nie dymiący), zmniejsz ogień, włóż roladki. Przesmaż na rumiano z obu stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz w temp. 180° C przez 15-20 min.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje