Przejdź na stronę główną Interia.pl

Węglowodany precz!

Chcesz jeść ze smakiem i zachować szczupłą sylwetkę? Korzystaj z naszych przepisów Low carb.

Mniej kalorii, więcej przyjemności! To, że dbasz o figurę, nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych dań i przejścia na niesmaczne dietetyczne posiłki. Przeciwnie - wśród dań o niskiej zawartości węglowodanów znajdziesz sporo prawdziwych przysmaków, a w niektórych potrawach wystarczy tylko podmienić jeden ze składników, aby uzyskać zaskakujący efekt.

Reklama

Pizza kalafiorowa z pomidorami


 Kto nie lubi aromatycznej gorącej pizzy? Niestety na diecie nisko węglowodanowej nie możemy sobie na nią pozwolić, chyba, że... ciasto zastąpimy spodem na bazie kalafiora!

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

Puszka pomidorów

Oregano

1 łyżeczka cukru

Sól pieprz

Kalafior

300 g pomidorów

Zielona cebulka

200 g sera gouda

250 g sera mozzarella

Pół pęczka bazylii

Sos pomidorowy: drobno pokrojoną cebulę i czosnek smażyć na oliwie przez 5 minut, dodać pomidory w puszcze. Doprawić oregano, cukrem, solą i pieprzem.

Kalafiora podzielić na różyczki, blanszować w osolonym wrzątku 4 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą.

Pomidory pokroić w plasterki, zieloną cebulkę posiekać. Goudę utrzeć, mozzarellę pokroić w plastry.

Na spody: Kalafiora utrzeć, zmieszać z serem gouda.

Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i formować na nich spody do pizzy. Piec kolejno w 225 st. C przez 10 minut. Nakładać przygotowane dodatki i piec jeszcze 12 minut. Posypać posiekaną bazylią

Reklama

Najlepsze tematy