Przejdź na stronę główną Interia.pl

Warstwa po warstwie

Znajdzie się niemal w każdym obiedzie, ale sama rzadko kiedy gra główną rolę. A przecież ma intensywny smak i aromat, łączy delikatną słodycz i ostrość, a do tego jest łatwo dostępna i zdrowa. Odkrywaj warstwa po warstwie niezwykle smaki cebuli.

Francuska zupa cebulowa


Reklama

Składniki na 4 porcje:

600 g cebuli

1-2 ząbki czosnku

2-3 gałązki tymianku

2-3 łyżki oliwy z oliwek

Słodka papryka

1 l bulionu

75 g sera Comte (ewentualnie Gouda)

100 ml wytrawnego białego wina

Sól, czarny pieprz

Cukier

4 kromki bagietki

Ewentualnie świeży tymianek do dekoracji

Cebulę obrać, pokroić w krążki. Czosnek drobno posiekać. Cebulę, czosnek i listki tymianku podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Oprószyć papryką, zalać bulionem, gotować 15 minut. Ser utrzeć. Zupę doprawić winem, solą, pieprzem i cukrem. Zupę rozlać do żaroodpornych bulionówek. Włożyć po kromce bagietki i posypać serem. Wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 12 minut. Można dekorować tymiankiem.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje