Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ucierane ciasto z owocami

To ciasto smakuje wakacjami spędzanymi u babci. Idealne na letni podwieczorek. Niezwykle szybkie i proste w wykonaniu.

To ciasto je nieco twardsze od biszkoptu i z pewnością znacznie łatwiejsze w przygotowaniu - zrobi je każdy nawet początkujący kucharz a do jego wykonania nie jest potrzebny nawet mikser.

Reklama

Nadaje się jako baza do klasycznych placków z owocami a także ciast z kremem lub galaretką.

Najlepiej smakuje jednak w najprostszej formie - obsypane owocami sezonowymi: kawałkami rabarbaru, czereśniami lub wiśniami, truskawkami, malinami lub jagodami. Wybierz swoje ulubione owoce i upiecz to najbardziej wakacyjne ciasto!

Ucierane ciasto z czereśniami według przepisu mojej babci

Składniki na jedną, średniej wielkości blachę:

2 szklanki mąki w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szczypta soli, płaska łyżka proszku do pieczenia, pól szklanki cukru, kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego, 2 całe jaja i 2 żółtka, 3/4 kostki masła, 30 dag owoców sezonowych np. czereśni, cukier puder do posypania.

Przygotowanie: Mąkę łączymy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jaja i cukier ucieramy na kogel-mogel, następnie wlewamy do niego płynne masło i energicznie mieszamy (lub miksujemy). Dolewamy aromat waniliowy i ciągle mieszając po łyżce dosypujemy mąki.

Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Przy pomocy mokrej łyżki dokładnie rozprowadzamy je po całej jej powierzchni tak, aby miało tę samą grubość w każdym miejscu.

Umyte i pozbawione pestek czereśnie układamy niedbale na wierzchu ciasta, ale nie wciskamy ich do środka. Jeśli chcemy aby owoce były słodsze (dotyczy to zwłaszcza wiśni, agrestu lub rabarbaru) przed ułożeniem ich na cieście dodatkowo opruszamy je cukrem.

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Karolina Siudeja

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje