Przejdź na stronę główną Interia.pl

Trzy tarty

Klasyczna tarta ma okrągły, kruchy spód. A u nas... niekoniecznie .

Brzoskwiniowa

Składniki na 6-8 porcji: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 5-6 brzoskwiń, 3 łyżki mielonych migdałów, 10 dag konfitury morelowej, 3-4 łyżek brązowego cukru, tłuszcz do formy, mąka do oprószenia stolnicy.

Reklama

Ciasto francuskie rozwinąć, pozostawić w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie. Brzoskwinie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozciąć, usunąć pestki, pokroić na cząstki, np. w ósemki. Formę o wymiarach 20 x 28 cm posmarować tłuszczem. Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Blachę wy-lepić plackiem. Posypać mielonymi migdałami. Równo-mierne rozłożyć cząstki brzoskwini. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 30 minut.

Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sitko. Wierzch ciasta posmarować konfiturą 15 minut przed końcem pieczenia. Posypać brązowym cukrem. Wystudzić.

Pomidorowa z gorgonzolą

Składniki na 12 porcji: 20 dag mąki orkiszowej typ 630, sól, 10 dag masła, 1 jajko, 20 dag kremowego twarożku, 15 dag sera gorgonzola, pieprz, 75 dag pomidorów, 5 plasterków wędzonego boczku, tłuszcz do formy, oregano do dekoracji.

Mąkę wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Dodać masło, jajko i ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut.

Gorgonzolę rozgnieść widelcem i utrzeć z twarożkiem. Przyprawić pieprzem. Pomidory pokroić w plasterki. Formę do tarty (śr. 26 cm) natłuścić. Ciasto rozwałkować na placek o śr. 30 cm. Wylepić nim spód i brzegi formy. Rozsmarować masę serową. Przykryć plastrami pomidorów. Oprószyć pieprzem i solą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30-40 minut. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na chrupko. Tartę posypać skwarkami i udekorować oregano.

Pomarańczowa

Składniki na 4-6 porcji: 25 dag mąki pszennej, sól, 23 dag cukru, 6 jajek, 24,5 dag masła, 4 pomarańcze (najlepiej ekologiczne), sok wyciśnięty z 1 cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, mąka do oprószenia stolnicy, tłuszcz i mąka do form.

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać szczyptę soli, 12,5 dag masła oraz 1 jajko. Szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 14 x 40 cm. Prostokątną formę o wymiarach 11 x 36 cm posmarować tłuszczem. Oprószyć mąką. Wylepić plackiem. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie przykryć spód kawałkiem papieru pergaminowego i suchymi ziarenkami fasoli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 15 minutach pieczenia usunąć papier i fasolę. Piec jesz-cze 10-12 minut. Wystudzić.

Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i wytrzeć do sucha. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, z trzech owoców wycisnąć sok. Pozostałe masło wymieszać w garnku z 10 dag cukru oraz z sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodać skórkę pomarańczową. Mocno podgrzać. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1 łyżce wody i wlać do masła pomarańczowego. Pozostałe jajka wbić do miseczki, roztrzepać widelcem, wlać do masy w garnku. Podgrzewać i energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje. Krem rozsmarować na przygotowanym spodzie. Wstawić do lodówki na dwie godziny.

Pozostałą pomarańczę pokroić w plasterki. W garnku zagotować 250 ml wody z resztą cukru. Włożyć plasterki pomarańczy, gotować 10 minut. Wyjąć, osuszyć, wystudzić. Udekorować nimi tartę tuż przed podaniem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje