Przejdź na stronę główną Interia.pl

Trzy kroki do udanego ciasta kruchego

Jest ono wspaniałą bazą do wielu ciast czy ciasteczek.

Do jego wypieku zwykle używamy mąki pszennej, ciasta takie jak tarty czy szarlotki będą o wiele smaczniejsze, gdy zamiast pszennej użyjesz mąki krupczatki.

Reklama

1. Wszystkie składniki, a zwłaszcza tłuszcz, powinny być schłodzone. Masło pokrój na kawałki, ułóż na mące i posiekaj nożem.

2. Ciasto najlepiej zagnieć zimnymi dłońmi. Wyrabiaj je szybko (to ważne), bo im bardziej się ogrzewa, tym trudniej będzie je zagnieść. W sytuacji, gdy ciasto wyszło zbyt sypkie, można dodać odrobinę zimnej wody (ok. 2 łyżek) lub kwaśnej śmietany.

3. Gotowe ciasto zawiń w folię i schładzaj je ok. 2 godzin lub zamroź, jeśli będziesz ścierać je na tarce. Zanim wstawisz kruche do piekarnika, spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Dzięki temu ciasto nie wybrzuszy się.

Zobacz także:



Na Żywo

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje