Przejdź na stronę główną Interia.pl

Truskawkowy szał

Najpyszniejsze są prosto z krzaka, ale równie smakowite bywają w deserach i sałatkach albo podane jako chłodnik.

Dla zdrowia

Choć można je kupować przez cały rok, właśnie teraz, zerwane z krzaczków, nasze truskawki są najlepsze! Nie tylko pięknie pachną i smakują, ale są też niezwykle zdrowe. 100 g truskawek dostarcza 60 mg wit. C (więcej niż cytryny), pewną ilość witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, cynku, jodu oraz krzemu i sporo pektyn. Zmuszają jelita do pracy i usuwają toksyny z organizmu.

Reklama

Ze względu na wysoką zawartość żelaza, truskawki są idealne dla kobiet. Zdaniem dietetyków owoce najlepiej jeść na czczo i... uważnie obserwować organizm. Truskawki bowiem bardzo często uczulają. Alergia objawia się pokrzywkami lub biegunkami. Z owoców powinny zrezygnować osoby z nadwrażliwością na salicylany (są one w truskawkach).

Dla smaku

Można z nich wyczarować smaczny obiad. Truskawki doskonale bowiem pasują do ryb, mięsa i owoców morza. Jednak prawdziwą rozkoszą dla podniebienia są desery. Kupując truskawki zwróć uwagę, aby nie były rozgniecione, bo zaczną gnić.

Koniecznie powąchaj owoce, im są świeższe, tym ich aromat silniejszy. Truskawki są bardzo delikatne. W lodówce mogą leżeć jeden dzień. A jeżeli chcesz długo cieszyć się ich smakiem, to albo je zamroź, albo... ususz.

JOG

Tele tydzień 21/22/2011

Truskawki z serem brie

Składniki: 0,5 kg truskawek, 2 serki brie,1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki cukru, kilka listków tymianku, sól, pieprz.

Przygotowanie: Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Ser i truskawki pokroić na plasterki i ułożyć na talerzu. Cukier rozpuścić w małym rondelku, dodać wino i gotować do lekkiego zgęstnienia. Ciepłym sosem polać truskawki. Dekorować listkami tymianku.

Chłodnik truskawkowy

Składniki: 0,5 kg truskawek, 1,5 l wody 4 łyżki cukru, 2 łyżki maki ziemniaczanej, 200 ml śmietany.

Przygotowanie: Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. 1/4 truskawek pokroić w kostkę i odłożyć. Resztę truskawek wrzucić do gotującej sie wody z cukrem. Gotować ok. 15 minut, zmiksować, dodać odłożone truskawki i jeszcze raz zagotować. Zupę podawać ze śmietaną i makaronem.

Domowe lody truskawkowe

Składniki: 70 dag truskawek, 250 ml kremówki,1 szklanka cukru pudru, 2 białka, 1 tabliczka białej czekolady, 1 laska wanilii, 1 kiwi, mały ananas, listki mięty.

Przygotowanie: Truskawki oczyścić, opłukać, 10 dag odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem, przetrzeć przez sito. Schłodzoną kremówkę oraz białka ubić na sztywno. Czekoladę posiekać na drobne kawałki, wanilię przekroić na pół, czubkiem noża wyjąć miąższ. Mus truskawkowy połączyć z kremówką, pianą ubitą z białek, dodać miąższ waniliowy oraz czekoladę, wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać do metalowej miski, wstawić do zamrażalki na 4 godziny, co 20 minut mieszając łyżkę, następnie masę zamrażać jeszcze 2 godziny. Odłożone truskawki przekroić na pół, kiwi obrać pokroić w plasterki, ananasa dokładnie umyć i pokroić w cienkie pół plasterki. Z lodowej masy za pomocą łyżki do lodów formować kulki, ułożyć na miseczce, obłożyć owocami, przybrać listkami mięty.

Dowiedz się więcej na temat: lody truskawkowe | truskawki | chłodnik

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje