Przejdź na stronę główną Interia.pl

Truskawkowy song

Rozkoszujmy się smakiem truskawek w ciastach i deserach. O tej porze są najsmaczniejsze.

Słodka chwila zapomnienia

Reklama

Składniki na 12 porcji: 25 dag mąki, 2 żółtka, 15 dag masła, łyżka cukru pudru, 1/2 kg zmielonego twarogu, 20 dag cukru, sok oraz skórka otarta z 1/2 cytryny, aromat waniliowy, 2 dag żelatyny, 1/2 szklanki wrzątku do żelatyny, 15 dag jogurtu naturalnego, 300 ml śmietanki kremówki 36 proc., 15 truskawek, galaretka truskawkowa, tłuszcz oraz bułka tarta do przygotowania tortownicy, listki świeżej mięty do dekoracji

1. Z mąki, żółtek, masła i cukru pudru zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na ok. 30 min. Ciastem wyłóż dno i boki tortownicy dobrze wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° C.

2. Żelatynę rozpuść we wrzątku, wymieszaj. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno i odstaw do lodówki. Twaróg zmiksuj z cukrem, kilkoma kroplami aromatu waniliowego, sokiem oraz skórką otartą z połowy cytryny. Mieszaj składniki tak długo, aż cukier zupełnie rozpuści się.

3. Przestudzoną żelatynę powoli połącz z jogurtem. Teraz do masy twarogowej dodaj żelatynę z jogurtem, schłodzoną bitą śmietanę i bardzo delikatnie wszystko jeszcze raz wymieszaj.

4. Masę wyłóż na ostudzone ciasto, udekoruj truskawkami, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby masa twarogowo-śmietanowa dobrze stężała. 5. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Gdy lekko stężeje, zalej nią owoce i ponownie wstaw ciasto do lodówki. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty. Ciasto przechowuj w lodówce.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut
Porcja: 350 kilokalorii

Kruszaniec z truskawkami

Składniki na 12 porcji: 1 szklanka cukru, cukier wanilinowy, 5 jaj, 1/2 kg mąki, 3 łyżki kakao, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, kostka margaryny, aromat arakowy, 1/2 kg truskawek, tłuszcz i bułka tarta do formy oraz łyżeczka bułki do posypania ciasta, szczypta soli

1. Margarynę roztop w rondelku lub kuchence mikrofalowej i odstaw do ostygnięcia. Truskawki umyj dokładnie pod bieżącą wodą, osusz i dopiero po umyciu odszypułkuj.

2. Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier (1/4 szklanki).

3. Do miski wsyp mąkę, pozostały cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wszystko starannie wymieszaj. Dodaj żółtka, ostudzoną margarynę, odrobinę olejku arakowego do smaku i szybko zagnieć ciasto. Następnie podziel je na dwie równe części, a jedną z nich połącz z przesianym kakao. Obie części owiń osobno folią i włóż do lodówki lub zamrażarki, aby ciasto stwardniało.

4. Blachę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Ciasto wyjmij z lodówki, usuń folię. Ciemną część ciasta zetrzyj na grubej tarce wprost na dno formy, posyp je odrobiną bułki tartej i ułóż truskawki. Teraz, bezpośrednio na owoce, zetrzyj jasne ciasto. Na wierzch wyłóż ubitą pianę z białek. 5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C. Ciasto piecz godzinę. Studź je w uchylonym piekarniku.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 240 kilokalorii

Placki z serem i truskawkami

Składniki na 4 porcje: 2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 7 dag masła, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 czubate łyżki cukru, szczypta soli, 40 dag truskawek, 30 dag waniliowego serka homogenizowanego (lub gęstego jogurtu naturalnego, np. typu bałkańskiego), 3 dag czekolady deserowej (lub mlecznej), listki świeżej mięty oraz ulubione płatki śniadaniowe do dekoracji

1. Truskawki umyj dokładnie pod bieżącą wodą, osusz, usuń szypułki i pokrój na ćwiartki. Masło roztop w rondelku lub kuchence mikrofalowej i odstaw do ostygnięcia.

2. Do miski przesiej mąkę oraz proszek od pieczenia, dodaj rozmącone jajka, mleko, roztopione i ostudzone masło, cukier, sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach lub drewnianą łyżką.

3. Na suchej teflonowej patelni kładź łyżką niewielkie porcje ciasta, lekko je spłaszczając i formując okrągłe placuszki. Smaż je z obu stron na rumiano. Jeśli placuszki będziesz smażyć na zwykłej patelni, posmaruj ją odrobiną tłuszczu (oleju lub masła), aby nie przywierały do dna patelni.

4. Placuszki posmaruj serkiem homogenizowanym lub jogurtem naturalnym, udekoruj ćwiartkami truskawek, posyp startą czekoladą oraz ulubionymi płatkami śniadaniowymi. Możesz podawać je ułożone po kilka sztuk, przełożone serkiem tak, by utworzyły piramidkę. Deser udekoruj listkami mięty.

Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 255 kilokalorii

Konfitura z białą czekoladą

Składniki na 5 porcji: 1 kg truskawek, 50 dag cukru żelującego 2:1, łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z 1/2 cytryny, 10 dag białej czekolady

Ponadto: 5 niewielkich słoiczków o pojemności ok. 100 ml

1. Słoiki umyj, wyparz i osusz (po umyciu wstaw je do nagrzanego do temperatury 150° C piekarnika na 15-20 minut). Pokrywki od słoików wygotuj osobno.

2. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój owoce na mniejsze kawałki. Przełóż je do dużego rondla i połącz z cukrem żelującym. Rondel ustaw na dużym ogniu i zagotuj truskawki. Gdy całość zacznie wrzeć, dodaj kwasek cytrynowy lub sok z cytryny, zmniejsz gaz i gotuj ok. 15 min. Pod koniec gotowania do konfitury dodaj czekoladę pokrojoną na małe kawałki (możesz też zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach).

Jeżeli podczas gotowania utworzy się piana, usuń ją przed napełnieniem słoików. Wygląda ona nieestetycznie, może też zawierać zanieczyszczenia, które potem popsują konfiturę.

3. Do każdego słoika włóż gorącą masę truskawkową i szczelnie je zakręć (słoiki powinny być ogrzane, wtedy nie pękną podczas napełniania). Słoiki ustaw do góry dnem i pozostaw je tak na 30 minut. Po tym czasie konfitury odwróć, ustawiając je zakrętką do góry. Przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu, dzięki temu zachowają intensywny i piękny kolor.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut
Porcja: 260 kilokalorii

Świat i Ludzie 23/2012

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje