Przejdź na stronę główną Interia.pl

Te wspaniałe buraki!

Mają cudowny głęboki kolor i właściwości zdrowotne, których nie sposób przecenić. A do tego smak, który można odkrywać wciąż na nowo.

Buraki marynowane

Składniki:

Reklama

2 kg buraków

Sól

150 g cebuli perłowej

125 g cukru

375 ml octu winnego

5 listków laurowych

1 cytryna

Buraki gotować w osolonym wrzątku 20 minut, odcedzić, przelać zimną wodą. Obrać, pokroić w plastry. Cebulę zalać wrzątkiem, po chwili odcedzić i obrać.

750 ml wody, ocet i cukier zagotować.

Gotować 5 minut, dodać listki laurowe i szczyptę soli.

Cytrynę pokroić na 5 plastrów.

Buraki i cebulę rozdzielić do 5 czystych słoików, wlać zalewę i włożyć po plastrze cytryny. Słoiki zakręcić.

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Słoiki ustawić na blasze tak, aby się nie stykały, wlać ok 2 cm wrzątku. Kiedy w słoikach pojawią się bąbelki powietrza, zredukować temp. Do 100 st. i trzymać jeszcze 30 minut. Przechowywać w ciemnym miejscu.

 

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Dowiedz się więcej na temat: buraki | sandacz | przetwory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje