Przejdź na stronę główną Interia.pl

Szpinak udomowiony!

Że jest zdrowy, każdy wie. Ale że pyszny, niektórzy nie wierzą. Sprawdź to!

Szynka szpinakowa

Składniki na 6-8 porcji: 1 cała szynka o wadze 1,30 kg, 30 dag świeżego szpinaku, 1 cebula l 20 dag sera typu feta, 1 papryczka chili, 2-4 łyżki tartego parmezanu, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 3 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Reklama

Szpinak dokładnie oczyścić, przepłukać i blanszować w lekko osolonej wodzie. Odlać na sicie i przelać zimną wodą. Dobrze odcisnąć i posiekać. Cebulę, czosnek obrać i posiekać razem z oczyszczoną papryczką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić posiekaną cebulę, chili i czosnek. Wszystko podsmażyć, aż cebula się zeszkli.

Mięso umyć, osuszyć, nożem wyciąć w nim kieszeń. Tak przygotowane mięso natrzeć solą i pieprzem. Przygotować farsz. Fetę pokroić w kostkę. Do miski włożyć szpinak, podsmażone ostudzone warzywa, bułkę tarta, jajko i parmezan. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką.

Odłożyć 1/3 część farszu, resztą nadziać mięso. Kieszeń spiąć wykałaczkami. Tak przygotowaną szynkę ułożyć w brytfannie, polać 3 łyżkami oliwy i piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Do odłożonej części farszu dodać 1 łyżkę bułki tartej, wymieszać, lekko rozgniatając widelcem fetę. Pieczeń wyjąć i obłożyć po wierzchu farszem, wstawić do piekarnika jeszcze na 15 minut.

Zupa dwukolorowa

Składniki na 4 porcje:  1 puszka pomidorów, 1 litr bulionu, 2 łyżki koncentratu pomidorowy, 2 ziemniaki, 2 cebule, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka oregano, 30 dag szpinaku mrożonego, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki tartego parmezanu, 2 łyżki śmietany, sól , pieprz.

Cebule i czosnek (ząbek) posiekać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać ziemniaki. Smażyć około 5 minut. Następnie wsypać oregano, wlać 2 szklanki gorącego bulionu i gotować 10 minut.

Do zupy dodać pomidory z puszki i koncentrat. Gotować jeszcze kwadrans, doprawić solą, pieprzem i zmiksować. Szpinak rozmrozić. W drugim garnku na maśle podsmażyć posiekany czosnek, oprószyć mąką, zasmażyć. Wlać bulion, gotować 2-3 minuty.

Do szpinaku dodać pozostałe 2 szklanki gorącego bulionu, zagotować. Tę zupę doprawić solą i pieprzem (ew. gałką muszkatołową), dosypać parmezan, dodać śmietanę. Do jednego talerza delikatnie wlać obie zupy tak, aby się nie zmieszały.

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Składniki na 3-4 porcje: Ciasto:  1 i 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka wody, 1 łyżka masła, sól. Nadzienie: 60 dag szpinaku świeżego, 2 łyżki oliwy, 2-3 ząbki czosnku, sól l pieprz, słodka papryka, 20 dag sera typu feta.

Świeży szpinak oczyścić, umyć, wypłukać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić na małym ogniu około 20 minut, cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać. Zdjąć z ognia, szpinak ostudzić.

Ser pokroić w kostkę, dodać do szpinaku, wymieszać. Mąkę przesiać. Zalać mąkę gorącą wodą, wymieszać. Dodać trochę zimnej wody, a potem masło i sól. Wyrobić ciasto.

Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkować ciasto. Wykrawać krążki. Na każdy kłaść porcję farszu, sklejać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku ok. 5-10 minut. Podawać.

Półksiężyce z szynki

Składniki na 2-4 porcje:l40 dag szpinaku mrożonego, 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku, 3 jajka l 8 dużych plastrów szynki , 4-5 łyżek tartej bułki, 3-4 łyżki oleju, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Szpinak rozmrozić. Podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i świeżo startą gałkę. Dusić na małym ogniu ok. 10-15 minut. Mieszać, by szpinak dobrze odparował.

Dwa jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na ćwiartki. Na plastry szynki nakładać porcję szpinaku i ćwiartkę jajka, złożyć plastry na połowę. Świeże jajko rozkłócić. Na drugi talerz wsypać bułkę tartą.

Plastry szynki panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone plastry szynki podawać natychmiast, z dodatkiem świeżych pomidorów i liści szpinaku.


Roladki szpinakowe z serem

Składniki na 2-4 porcje: 8 jajek, 2 łyżki mąki, 30 dag twarogu, 40 dag szpinaku mrożonego, sól, 1-2 ząbki czosnku, 20 dag żółtego sera, 1 łyżka masła, 1 cebula, gałka muszkatołowa.

Jajka wymieszać z mąką i na rozgrzanej patelni usmażyć 4 omlety. Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek, dodać rozmrożony i dobrze odciśnięty czosnek, przesmażyć, doprawić solą, pieprzem i świeżą gałką muszkatołową, schłodzić.

Żółty ser zetrzeć. Biały ser posolić i dokładnie wyrobić. Każdy z omletów posmarować białym serem, przykryć szpinakiem i zwinąć. Podawać krojone na plasterki i dekorowane żółtym serem.

Ziołowe knedle

Składniki na 2-4 porcje: 25 dag czerstwych bułek, 10 dag mąki, 10 dag szpinaku mrożonego, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki siekanego szczypiorku, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, 3 jajka, sól, pieprz, 15 dag żółtego sera, 1 łyżka masła.

Szpinak rozmrozić, odsączyć. Bułki pokroić w drobną kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Bułki wymieszać z mąką. Ser zetrzeć. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem. Chwilę smażyć, przestudzić.

Do bułek i mąki dodać przesmażony szpinak, zieleninę, ser i jajka. Wszystko starannie wymieszać. Umoczonymi w wodzie rękami formować kuleczki i gotować na osolonym wrzątku ok. 5-7 minut.



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje