Przejdź na stronę główną Interia.pl

Święto smaku

Uczymy się szanować kulinarne wspomnienia. Ale też coraz częściej, przygotowując posiłki, uciekamy od monotonii. Co zrobić, żeby ocalić wielkanocne zwyczaje i uniknąć przewidywalności? Wystarczy trochę odmienić tradycyjne przepisy lub dodać do świątecznego menu parę nowości. Koniecznie takich, które kojarzą się z polską wiosną, podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji Opasły Tom, wyróżniona w prestiżowym przewodniku kulinarnym Gault&Millau.

Jajka faszerowane musem z wędzonego pstrąga

(dla 6 osób)
Czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny na schłodzenie
Poziom trudności: 1

Reklama

Składniki: 6 ugotowanych na twardo jajek kurzych, 200 g filetu wędzonego pstrąga bez skóry, 1 mała słodka biała cebula, 2 czubate łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu greckiego, sok z 1/2 pomarańczy, sól, pieprz

Do podania: kilka marynowanych kurek, kilka gałązek koperku, konfitura z cebuli, pół ząbka czosnku, łyżeczka oliwy

Jajka przekrój na pół wzdłuż lub w poprzek i wyjmij z nich żółtka (wykorzystaj je np. do pasty: wymieszaj z odrobiną curry, majonezem, kawałkami wędzonego łososia i musztardą z ziarnami gorczycy lub przygotuj z nich sos do pieczonej cielęciny, łącząc z tuńczykiem). Podziel pstrąga na mniejsze kawałki, włóż do wysokiego naczynia lub kielicha miksera.

Dodaj sok z pomarańczy, majonez i jogurt. Zmiksuj na gładką masę, doprawiając pieprzem i solą. Cebulę posiekaj w drobniutką kostkę, dodaj do musu z pstrąga, wymieszaj dokładnie łyżką. Przykryj i odstaw do lodówki na dwie godziny, żeby lekko stężał.

Porcję musu wkładaj do wydrążonych jajek tuż przed podaniem. Posiekaj drobno koperek, czosnek, dodaj oliwę, wymieszaj. Odrobinę koperkowo-czosnkowej pasty połóż na wierzchu każdego jajka, a na to marynowaną kurkę.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje